Jag och min höft

Jag har en "sjukdom" som heter Kongenital höfledsluxation. Detta upptäcktes när jag skulle åka hem från BB, 1976.
Jag blev behandlad med en von Rosen skena i 3 månader. Mina föräldrar fick åka in till sjukhuset 1g/v för att jag skulle badas och skenan skulle plockas bort o polstras om.
Jag sov inte på nätterna utan min farmor och min mormor turades om att vara där så mamma & pappa fick avlastning på nätterna.
Så på alla bilderna ser jag ut som en lite groda.

Idag.
Har jag dysplasi i höften. Lårbenshalsen är förkortad, ledpannan är för grund samt så är ledhuvudet oregelbundet i formen.
Men fortfarande ingen artros (ledförslitning).
Det ända som kommer att göra mig "frisk" är en ny höft. Men det kommer inte att ske på många år pga hållbarheten på en ny höft, 4-15 år och jag är "bara" 33 år.

Status i nuläget är att jag har ofta ont ffa på vintern. Så fort jag går långa sträckor gör det ont i flera dagar.
Jag har smärtstillande att äta.
Problemet är jag att inte kommer till ortopedmottagningen pga att jag inte varit patient där på länge. När jag går till vårdcentralen så skickas jag på en vanlig röntgen som inte visar någon förändring sen senaste röntgen. Dr på vårdcentralen skriver ut smärtstillande o nämner sjukgymnast. Bingo, han har gjort sitt.

Ja jag låter bitter. Men jag har ont och det är jävligt jobbigt. OM jag skall gära som min höft vill blir jag ju knäpp för då skall jag hålla mig stilla och hur kul är det.

   

annan länk klicka här !

1 Kicki med 4:

skriven

Kan inte sjukgymnasten hjälpa dig med en tid till ortopeden?

Blir så iriterad när läkare inte bryr sig, ser det allt för ofta själv tyvärr.

Blir det något bättre om du har värme på/om höften? Att bara vara stilla funkar ju inte heller, tror man mår bäst av att vara aktiv, kanske inte springa maraton varje dag men ändå lite rörelser.Kram Kicki

2 shopalicious:

skriven

Det är verkligen helt olika det där med biverkningarna. En del får en massa, som du t.ex. beskrev din jobbarkompisar, medans andra inte känner av något. Själv har jag än så länge bara känt mig lite stel i armen, vilket jag alltid gör efter en pruta. Annars inget. Så jag hoppas på det bästa!

3 floria:

skriven

har du några andra svårigheter med höften än värk? jag undrar då min dotter som är tre nyligen har diagnostiserats med höftledsluxation. jag hade det själv också, och var gipsad som liten, men jag har inga problem idag.

4 Ligans talesman:

skriven

Förstår så väl hur du har det.

Har ledprotes i vänster och behöver en i höger med.

Vet också att jag måste göra om den i vänster för att jag var för "ung" när jag gjorde den.

Men efter 5års ständig värk så var valet inte så svårt dock.

Kram

5 Ligans Talesman:

skriven

Svar på din fråga.

Ja, efter att ha haft konstant värk 24/7 så har jag för det mesta inte ont i vila idag.

Ont har jag och morgnar är för det mesta ett helvete. HÖger gör ont merparten av tiden och jag kan inte gå långa sträckor. Men man lär sig att leva med det på nåt sätt och BÄTTRE blev det trots allt. ÄVenom om operationen var överjävlig.

Men, jag mår för det mesta bra och man lär sig att kringgå saker.

Kommentera här: