Alltid redo! del 2

Nu har jag tänkt att berätta om min tid som ledare och vart jag är idag.
 
Jag slutade som sagt strax innan jag fyllde 18 år.
När jag var runt 20 år började jag fundera på om man kunde vara scout som vuxen. Men eftersom jag inte visste hur man gjorde så föll det i glömska. Det kom annat i vägen ;)
Det var inte förens 2008 när min dotter berättade att hon och hennes kompis ville börja på scouterna och att man kunde prova på scouting på vårt utomhusbad.
Jag följde med tjejerna och på badet träffade jag på dåvarande kårordförande för kåren jag är aktiv i idag (vill inte skriva ut namnet). Jag sa till honom att jag var intresserad att vara ledare, till juniorscouter (nya namnet kom 2012). Han fick mitt namn och telefonnummer och skulle höra av sig.
Det gjorde han inte utan jag ringde honom istället.

Jag började sedan som ledare på tisdagar en bit in terminen. Till en början var det nog mer en brevidgång eller titta på. Kände aldrig att jag kom riktigt in i ledarteamet.
I januari 2009 bytade jag till onsdagar, mest för att min linedans bytade dag ;) . I detta ledarteam trivdes jag bättre. Det är i denna avdelning jag fortfarande är ledare.
Jag invigdes som ledare under våren samma år. Tror det var under Sankt Georg, scouternas skyddshelgon. Fick ett litet märke i ljusblått som sitter ovanför fickan på vänster sidan på skjortan.
 
2009-2010, 3 helger tror jag det var, gick jag en utbildning som hette ALU, allmän ledarutbildning. Dvs en basutbildning. Idag heter den leda scouting.
Den var riktigt rolig att gå. I min patrull var vi 2 nya ledare och resterande hade nog varit ledare i typ 10 år. Man kände sig som en svamp när dom rutinerade pratade, man sög åt sig allt dom sa, haha.
 
2015-2016 gick jag scouternas högsta ledarskapsutbildning, Treklöver Gilwell. Den kommer få ett eget inlägg. För det är den tuffaste och häftigaste upplevelse inom scouting som jag gjort.
 
Idag:
Sitter jag som vice kårordförande i kåren jag tillhört sedan 2009. Jag är fortfaraden ledare på samma avdelning som 2009, varför byta ;) . 2016 och halva 2017 kommer vara ett intensivt scoutår. Kommer säkert skriva några inlägg om det.

Scouterna idag. 2012 ändrades namnet från Svenska scoutförbundet till enbart Scouterna. I samma veva fick även åldersindelningen nya namn, Spårarscout (minior), Upptäckarscout (junior), Äventyrarscout (patrull), Utmanarscout (senior), Rover heter samma som innan.
Nedan ser Ni den nya loggan
 

Alltid redo!

Det här är en del av scouternas valspråk och lösen.
 
Mao
Jag är scout. En stolt sådan.
Hur länge har jag varit scout? Som barn i nästan 10 år och som vuxen, i 8 år. Allt som allt i 18 år :D
Det är nog bättre att dela upp tiden som scout, dvs börjar med scoutingen som barn och i ett annat inlägg, scout som vuxen.
 
 Jag började som scout när jag var 8 år, miniorscout (8-10år). Enligt mamma var det hon som tog med mig till scouterna eftersom någon hon kände var scoutledare. Först ville jag inte alls sitta med i ringen hos dom andra scouterna utan följa med mamma och fika, haha.
I 2 år var jag miniorscout sedan ville jag sluta. Mamma tyckte det var synd att jag skulle sluta så hon började som ledare för juniorscouterna (10-12år). Efter det fortsatte jag som scout. 3 år som Patrullscout och nästan 3 år som seniorscout.

Jag har varit på 5 sommarläger. 1988, 1989, 1990, 1991 & 1993. Jag kommer bäst ihåg lägren från -91 & -93.
 
Lägret 1991 hette Fritt fall och var ett sommarläger för endast seniorscouter. Lägret hölls på Sjöröd, ett lägerområde på Österlen. Vi hade hur kul som helst. Klättrade på klättervägg, byggde lådbilar, gick på hajk osv.
Jag lärde känna ett seniorlag från Södra Sandby. Hade en sommarflört med en kille från Vellinge. Plus en massa andra roliga saker.

Lägret 1993 hette Natura 93 och det var ett internationellt (tror jag) läger. Det kom scouter från olika delar i världen. Själva lägret hölls på ett gammalt flygfält utanför Karlsborg, mellan Vänern och Vättern. Bästa minnet, det regnade i nästan 10 dagar, hahaha. I övrigt var det mest kaos i den byn jag bodde.
Tror jag slutade som scout några månader senare....

Varför slutade jag som scout?
Vi var 5-6 tjejer i vårt seniorlag. Vi kom aldrig överens. En av tjejerna var väldigt dominant och dom andra hängde på henne.... Det fanns inte heller någon ledare som ville ta sig an oss.
 
Tillägg: Jag har valt att skriva in dom gamla orden för åldersindelningen. Detta ändrades 2011. Även symbolen för scouter ändrade utseende. Nedan visar jag den gamla symbolen
 

I del 2 kommer jag använda dom nya namnen.
 
 

Es mående

Jag tycker faktiskt E mår rätt bra nu förtiden.
I höstas hade han mycket smärtor i fötterna, tog upp det med ortopedläkaren och hon skickade E på röntgen för att se så han inte hade några extra ben i fötterna. Som kan orsaka smärta.
Det hade han inte.
Efter att ha fixat nya skor och nya inlägg blev det bättre.
När det gäller hans rygg är det upp och ner. Både i höstas och i julas hade han mycket ont i ryggen. Vi ska ta upp det nästa gång vi träffar ortopeden.
Vid skolioskontrollen i höstas visade den på 8 grader. Då måste det röntgas, en sk skoliosröntgen. Den visade på...
Ingen skolios.... Ortopedläkaren tror att Es skolios är muskulär dvs orsakad av hans muskelsjukdom.
 
Den 13 januari, en fredag ;)
Ringde skolan och berättade att E hade ramlat och hade jätteont i handen. Var så pass blek att man inte ville skicka hem honom. Jag fick sätta mig på bussen hem, hade hunnit jobba i 20 minuter.
När jag kom till skolan mådde han mycket bättre men hade ont. Frågade om han orkade gå till vårdcentralen. Det gjorde han. 1,20h senare hade vi en remiss till röntgen. E ville röntgas på mitt jobb.
Vi gick förbi OkQ8 innan vi gick till bussen. Köpte vars en bulle m pålägg och lite dricka. Ifall detta skulle ta tid.
Han blev röntgad på mitt jobb. Röntgen visade en fraktur på handleden. Jaha, bara att knata ner på akuten....
Väl där gick det rätt snabbt. Träffade en läkare som berättade om frakturen och att han skulle gipsas. 3 veckor skulle gipset sitta, sedan återbesök till ortopeden. Jag bad om ett besök till hans ordinarie ortoped.
Nu är handleden helt läkt och han har inga besvär av det. Han fick övningar av sjukgymnasten på ortopedmottagnigen samt av sjukgymnast på vårdcentralen. Dessa gör han när jag påminner om det ;)
 
Läkarbesök detta år: Ortopeden och neurologen. Till kardiologen har vi inte varit än. Får nog ringa och fråga.
 
En sådan här skena fick E.
Först sätter man en vadderad strumpa, sedan läggs gipsskenan. Ovanpå det ett bandage och sedan tejp.
E var duktigt på att hålla handen i högläge samt vara rädd om gipset vid duschning. Vi satte en plastpåse om underarmen och så höll han armen utanför duschdörren. Jag fick hjälpa till att dosera schampo och dusch crème.
Efter 2 veckor fick vi åka tillbaka till akuten för att gipsa om efter som att gipset hade börjat glipa. Till Es förtjusning fick han ett rött gips istället :)